Duurzame skincare

Duurzame skincare

Met de kennis van tegenwoordig wordt er steeds meer bekend over de producten die we gebruiken. Duurzame skincare is de afgelopen jaren aan een opmars begonnen en dit is niet voor niks! In deze blog bespreken we wat natuurlijke en duurzame skincare inhoudt en voorzien we je van handige tips en fijne producten die aansluiten bij een duurzame levensstijl.

 

Wat is natuurlijke skincare/cosmetica

Echte natuurlijke skincare bevat alleen natuurlijke stoffen en géén synthetische stoffen. De grondstoffen van deze producten komen direct uit de natuur. Voorbeelden hiervan zijn: extracten (biologisch) geteelde kruiden, verzorgende plantaardige oliën, essentiële oliën en natuurlijke geur- en kleurstoffen.

Synthetische stoffen zijn in het laboratorium gemaakt en komen niet in de natuur voor. Het basis ingrediënt kan wel uit de natuur komen, maar er worden vervolgens synthetische stoffen aan toegevoegd.

 

Schadelijke stoffen huidproducten

Steeds meer mensen komen erachter dat de meeste reguliere producten (bij de drogist) vol schadelijke stoffen zitten. Deze schadelijke stoffen kunnen leiden tot hormonale disbalans, allergieën en in het ergste geval zelfs tot kanker.

Reguliere huidproducten bestaan voor een klein deel uit schadelijke stoffen, maar doordat je huid maar liefst 60-70% van deze stoffen opneemt en we met z'n allen gemiddeld tien producten dagelijks op onze huid smeren, kun je je voorstellen dat dit alsnog erg schadelijk kan zijn. Liever niet dus!

 

Microplastic in cosmetica

Natuurlijke skincare is niet alleen beter voor ons lichaam maar ook voor de natuur! De meeste huidproducten die wij gebruiken komen via onze afvoer weer terecht in het water en dit zorgt voor een enorme vervuiling van onze wateren. Daarnaast wordt er ongelofelijk veel plastic gebruikt om de producten te verpakken en dit draagt onder andere bij aan de plastic soep in onze zeeën. Deze verzorgingsproducten bevatten microbeads die lastig te filteren zijn en hierdoor dus weer in de producten terecht komen die wij eten en drinken. Om de plastic soep tegen te gaan en te voorkomen dat microbeads in ons eten en drinken komt, kunnen er tegenwoordig alternatieve verpakkingsmaterialen gebruikt worden, zoals tubes gemaakt van suikerriet. Suikerriet als verpakking is van hoge kwaliteit en bevat geen schadelijke chemicaliën. Een logische keuze voor ons dus!

 

Greenwashing bij huidproducten

Niet elk natuurlijk huidproduct is per definitie ook goed voor de natuur. Zo kunnen natuurlijke producten ook in plastic verpakt worden. Daarnaast is palmolie een natuurlijk ingrediënt maar worden er wel oerwouden gekapt voor de productie.

Het is daarom van belang om een gedegen keuze te maken in de huidproducten die jij gebruikt voor jouw lichaam. Met de term duurzaamheid kan tegenwoordig veel geld verdient worden, daarom zijn er binnen de beauty sector ook steeds meer bedrijven die aan het zogenaamde ‘greenwashing’ doen. Dit wil zeggen dat ze zich naar de buitenwereld (naar jouw als consument dus) 'groener' voordoen dan dat ze daadwerkelijk zijn. 

 

Waarom SMPL skincare het verschil maakt

Bij SMPL skincare hebben we een zwak voor natuurlijk schoon en daarom doen we er alles aan om zoveel mogelijk rekening te houden met zowel jouw gezondheid als de impact op het klimaat. Onze producten zijn vegan, dierproefvrij, 100% natuurlijk, geproduceerd in Nederland, duurzaam verpakt, multifunctioneel en geschikt voor de hele familie. Use less, care more. 

Terug naar blog