Huidallergie? Met deze tips kom je ervan af

Huidallergie? Met deze tips kom je ervan af

Huidallergieën komen helaas steeds vaker voor. Inmiddels heeft meer dan 1 op de 4 Nederlanders last van een vorm van huidallergie. Huidallergie kan opeens ontstaan. Je kan een bepaald product al jaren gebruiken en van de één op andere dag last krijgen van allergie-symptomen. We zullen je uitleggen wat huidallergie is, waar het vandaan komt en wat je eraan kan doen. 

Wat is huidallergie?

Huidallergie is een allergische reactie van de huid, wanneer het in aanraking komt met een bepaalde stof. Dit komt vaak voor met stoffen in cosmetische producten. Je huid krijgt dan een vorm van uitslag. Denk hierbij aan roodheid, bultjes, blaasjes, schilfers en jeuk. Vaak treedt een allergische reactie op na een dag of drie en kan het dagen tot weken aanhouden. Het hangt natuurlijk ook erg af of je het product blijft gebruiken.

Allergische stoffen

De bewezen boosdoeners met betrekking tot huidallergie zijn parfum- en geurstoffen (dus ook natuurlijke essentiële oliën). Maar ook verschillende conserveermiddelen, UV-filters of lanoline in huidverzorging.

Ineens een huidallergie

Vaak wordt er gedacht dat het nieuw aangeschafte product de oorzaak is van de huidallergie. Dit is vaak niet het geval. Het gekke is dat je een bepaald product, zoals een dagcrème, jaren met veel plezier kan gebruiken, maar je opeens een allergische reactie kan krijgen. Je bouwt dan een huidallergie op. Steeds weer smeer je bepaalde ingrediënten op je huid en dan opeens zegt je huid: genoeg is genoeg. Hoe lang je iets kan smeren is bij iedereen verschillend. Sommige mensen en kinderen reageren meteen op bepaalde stoffen en anderen doen er jaren over. Je kunt al beginnen met het opbouwen van een huidallergie als baby, wat zich later uit tot een allergie als volwassene. Bij sommigen raakt de emmer nooit vol en zij zullen dus nooit tot een huidallergie komen. Deze opbouwende werking bij huidallergie is één van redenen dat het ook zo belangrijk is dat je kiest voor niet-geparfumeerde producten bij baby’s en kinderen: als zij vanaf de geboorte al bloot worden gesteld aan deze ingrediënten, bouwen ze de rest van hun leven verder aan deze mogelijke huidallergie. Of die allergie zich ook daadwerkelijk gaat ontwikkelen is vooraf nooit te zeggen. Maar met het feit dat het aantal mensen met een huidallergie groeiende is, is de kans zeker aanwezig.

Oplossing voor huidallergie

  • Om zeker te weten waar je allergisch voor bent is het goed om een allergietest te doen. Wanneer je weet voor welk ingrediënt je een huidallergie hebt, kun je met behulp van de ingrediëntenlijsten van producten zelf een selectie maken.
  • Ook kan je, om te beginnen, overstappen op natuurlijke producten zonder parfum, essentiële oliën en andere irriterende ingrediënten.
  • Om er achter te komen voor welke ingrediënten je precies allergisch bent, kun je natuurlijk het beste naar een dermatoloog gaan. 
  • Een duur product is niet beter. Echt niet! Check de ingrediëntenlijst, dan kom je al een heel eind.
  • De termen zoals hypoallergeen, natuurlijk, anti-allergeen zijn niet beschermd en dus open voor interpretatie. Blijf de ingrediëntenlijst checken en houd zelf de controle. 

SMPL skincare is ontstaan omdat we zagen dat de groep mensen met huidallergieën en een gevoelige huid groeit. We konden geen huidverzorgingsproducten in de markt vinden, ook niet de natuurlijke, die geen essentiële oliën, irriterende-, parfum- of geurstoffen bevatten. Daarnaast waren we erg teleurgesteld in de transparantie van de cosmetica branche. Het is zo belangrijk dat je grootste orgaan, je huid, goed wordt verzorgd. We zouden erop moeten kunnen vertrouwen dat er geen producten op de markt zijn met schadelijke ingrediënten. Helaas is dit niet het geval. Met SMPL willen we transparante huidverzorging bieden voor iedereen, maar ook met name voor de groep met een huidallergie of een gevoelige huid. Geen irritatie: it simply works!

Terug naar blog