Pigmentvlekken: zo kom je er vanaf

Pigmentvlekken: zo kom je er vanaf

Pigmentvlekken verwijderen is niet zo makkelijk. Deze donkere huidverkleuringen op je huid worden veroorzaakt door één boosdoener: de zon. Het pigment in je huidcellen kan zorgen voor die mooie bruine tint waar veel mensen uren voor bakken in de zon, maar wanneer je huid te veel zon krijgt gaat het pigment ophopen in de cellen en zich ongelijk verdelen: je krijgt vlekken. Je ziet dit vaak gebeuren op je voorhoofd, bovenlip, handen, maar ook op iedere andere plek op je huid kan het voorkomen. Zon in combinatie met hormonen kunnen ook een hele slechte combinatie zijn. Zwangere vrouwen krijgen bijvoorbeeld hierdoor snel pigmentvlekken in het gezicht, ook wel een zwangerschapsmasker genoemd. Ook de anticonceptiepil kan een vervelende rol spelen.

Pigmentvlekken voorkomen

Bij pigmentvlekken verwijderen is ‘voorkomen beter dan genezen’. Wanneer je eenmaal last van pigmentvlekken hebt, zie je ze vaak na een beetje zon al weer snel op je huid verschijnen. Ook is de ene huid gevoeliger dan de andere. Littekens, huidallergieën of ontstekingen kunnen de kans op pigmentatie vergroten. Het is belangrijk om je huid op de juiste manier te beschermen. Hier een paar tips:

  • Blijf zoveel mogelijk uit de zon, zeker wanneer de zonkracht heel hoog is. Dit is bijvoorbeeld het geval in de middaguren en tijdens het zomerseizoen. Het zonlicht kan dan snel veel schade, en dus ook pigmentatie, veroorzaken.
  • Draag een hoed of pet tegen de zon.
  • Smeer je regelmatig in met een SPF van minimaal 30 en zorg dat je gevoelige plekken altijd ingesmeerd zijn.
  • Gebruik geen huidverzorging of zonnebrand met parfum of irriterende ingrediënten. Dit zijn belangrijke veroorzakers van pigmentatie.
  • Een huidverzorgingsproduct met vitamine C, zoals ons Boosting Serum, kan helpen in de strijd tegen pigmentatie. 

Parfumvrije huidverzorging en pigmentvlekken

We hebben verschillende mensen met pigmentvlekken SMPL huidverzorging laten testen om het effect vast te stellen van parfum-vrije huidverzorging. Deze mensen gebruikten een jaar lang dagelijks de natuurlijke dagcrème, het serum en natuurlijk de zonnebrand zonder enige parfum-stoffen. De dagcrème bevat een natuurlijke SPF 8 en de zonnebrand SPF 30. De dagcrème werd dagelijks gebruikt en de zonnebrand op zonnige dagen. De deelnemers hadden al jaren last van pigment in met name het gezicht. Het trok in de winter geheel of gedeeltelijk weg, maar kwam met het gebruik van reguliere zonnebrand iedere keer toch weer terug. Het resultaat na een jaar was dat al onze deelnemers geen last meer hadden van hun gebruikelijk pigmentatie. Bijvoorbeeld, de ‘donkere bovenlip’ die al 15 jaar steevast werd ingesmeerd met factor 50 met een ‘normale’ zonnebrand was verdwenen. We waren zelf verbaasd hoe veel verschil parfum-vrije zonnebrand maakt.

Pigmentvlekken verwijderen

Soms trekken pigmentvlekken niet zomaar meer weg. Er zijn dan verschillende mogelijkheden om pigmentvlekken te laten verwijderen.

  • Bij een schoonheidsspecialist of dermatoloog kun je met behulp van exfoliëren laagjes van je huid verwijderen waardoor de vlekken vervagen en zelfs kunnen verdwijnen.
  • Pigmentvlekken verwijderen kan ook met een laser. Met de laser wordt het pigment in de cellen ‘verlicht’. Het is een effectieve manier die pigment in een aantal behandelingen kan laten verdwijnen. Verdiep je wel in de kliniek en het soort laser dat ze gebruiken. Er zit verschil in effectiviteit.

Wil jij proberen wat parfum-vrije zonnebrand voor jouw huid kan betekenen? Probeer hem dan hier.

Terug naar blog