SMPL Wash review - door The Green Cosmetry

SMPL Wash review - door The Green Cosmetry

We zijn super trots op onze nieuwe samenwerking: vanaf deze maand schrijft PhD kandidaat Laura van The Green Cosmetry een blog over onze SMPL producten. Ze deelt haar kennis, ervaring en visie op onze natuurlijke ingrediënten en helpt je zo door de bomen het bos weer te zien in clean en green cosmetica land. 

Vandaag in de spotlight: onze multifunctionele Wash.

 

SMPL Wash - by Laura

De body, face, hair en hands Wash van SMPL bevat een mooie combi van reinigende en hydraterende ingrediënten. Jojoba olie is een goed voorbeeld van een verzorgend ingrediënt. Dit is een natuurlijk ingrediënt, gemaakt van jojoba donker bruine zaadjes. Jojoba olie bestaat voor 98% uit wax en is een super hydraterend ingrediënt! Daarnaast heeft jojoba olie nog veel meer voordelen; het is namelijk super effectief in de strijd tegen acne en psoriasis. 

Aloë vera is een ander mooi, natuurlijk ingrediënt van de SMPL Wash. Aloë vera komt van een plant, die vroeger veel gebruikt werkt voor medische doelen. Dit ingrediënt bevat met name water, maar ook actieve componenten, zoals enzymen en antioxidanten. Super interessant dus voor verzorgingsproducten. Aloë vera herstelt, verzacht, verzorgt en werkt daarnaast ontstekingsremmend. 

Deze wash is vrij van sulfaten, wat betekent dat?

Je hebt vast wel eens gehoord van sulfaten of SLES. Deze stoffen zijn bewezen irriterende voor de huid. Iedereen reageert hier natuurlijk anders op, de een is namelijk meer gevoelig dan de ander. Als je huid langer in aanraking komt met deze stoffen, is de kans groot dat deze je huid uiteindelijk toch gaat irriteren en ontsteken. Vaak vind je deze stoffen in af te spoelen producten, zoals zeep en shampoos, dus blijven deze stoffen niet lang op je huid. Omdat SMPL het belangrijk vindt om alle producten ook geschikt te maken voor een gevoelige huid, hebben zij sulfaten weggelaten uit hun Wash en andere producten. Dit maakt de Wash dus perfect voor een gevoelige huid, en dus ook die van kinderen en baby's. 

Wat is precies het verschil tussen een hand en body wash?

Het draait om de ‘zeep’ ingredienten genaamd: surfactanten. Surfactanten zijn gemaakt van een gedeelte dat graag in water zit en een andere gedeelte dat liever van olie houdt. Samen kan het water en olie mengen. Viezigheid en bacteriën zitten in een oliedeeltjes. Surfactanten vangen de vuile oliedeeltjes op je huid of haar en omdat het ook een water-houdend gedeelte heeft, kun je de viezigheid afspoelen met water.
Surfactanten hebben een (korte) tijd nodig om de oliedeeltjes te vangen. Met je handen raak je veel aan dus bevat het meer bacteriën en dus een grotere olie laag. Dus daar zul je net wat langer moeten wassen en de moleculen laten mengen met het viezigheid. 

Helaas nemen ze ook makkelijk je natuurlijke oliën mee van je huid. Maar daarom hebben wash producten ook ingrediënten zoal polymeren, verzachtende en hydraterende middelen, glycerine en antioxidanten. Deze plakken op de huid om meteen te voeden tijdens het wassen. 

Alle Wash producten doen in principe hetzelfde. Je hebt dus geen aparte handzeep nodig: een douchegel werkt net zo effectief.

Waar moet je op letten als je een wash aanschaft voor je kindje / baby?

Wat we al eerder aankaartten voor irritaties voor de huid, geldt natuurlijk ook voor je kind en baby. Deze huid is extra gevoelig, dus extra belangrijk om hierbij te letten op het volgende: 

  • milde surfactanten, en geen sulfaten
  • vermijd parfum of essentiële oliën
  • vermijd microplastics  

Mijn conclusie over dit SMPL product

De SMPL Wash doet precies wat ie moet doen: het reinigen en verzorgen van alle types huid en haar. Er zijn geen geurstoffen of andere stoffen toegevoegd die jouw huid niet nodig heeft. Als je snel last hebt van huidirritaties, is deze Wash een hele goede optie!

Daarnaast zijn alle ingrediënten plantaardig en duurzame alternatieven ten opzichte van petrochemicaliën (ingrediënten die door raffinage uit aardolie worden verkregen). Waarom je deze liever niet terugziet in je verzorgingsproducten? Deze zijn niet duurzaam en kunnen er miljoenen jaren over doen om weer aangemaakt te worden. Dit is een HELE belangrijke reden om te kiezen voor alternatieve ingrediënten van duurzame bronnen (zoals planten), die zichzelf weer in sneller tempo kunnen vernieuwen. Scheelt een hoop zorgen dus en zóveel beter voor onze planeet!

Terug naar blog