Chemische zonnefilter in jouw zonnebrand? NO thank you!

Chemische zonnefilter in jouw zonnebrand? NO thank you!

Kies jij ook al jaren voor een niet natuurlijke zonnebrand met een chemische zonnefilter? Al die zonnebrandtesten laten zien welke zonnebrand daadwerkelijk goed werkt tegen de zon en welke SPF je van de zonnebrand kan verwachten.

Een ander verhaal is of de zonnebrand schadelijk is voor jouw huid of de planeet. Een zonnebrand kan namelijk jou goed tegen de zon beschermen maar kan ondertussen wel schadelijk zijn door het gebruik van chemische zonnefilters. 

Chemische zonnefilters

Natuurlijk is het allerbelangrijkste dat een zonnebrand ons beschermt tegen de zon. Laten we voorop stellen: elke vorm van zonnebrand is beter dan het gebruik van geen zonnebrand!

De meeste zonnebrand bevat eigenlijk altijd chemische zonnefilters. Deze filters dringen je huid binnen en absorberen zo de UV-straling. En daardoor is jouw huid misschien wel beschermd tegen de zon, de chemische zonnefilter komt via de huid ook in je lichaam en dat kan gevolgen hebben.

Het gevaar van chemische zonnefilters

Check jouw zonnebrand op de volgende ingrediënten: octisalate, oxybenzone, homosalate, octinoxate, octyl dimethyl PABA en octocrylene (voor meer achtergrond klik hier). Deze chemicaliën werken hormoonverstorend en kunnen een negatieve invloed hebben op onze voortplantingsorganen. Ze kunnen de vruchtbaarheid en spermacellen verminderen en de puberteit vertragen. Ook kunnen er schildklierproblemen optreden. Geef je borstvoeding? Chemische zonnefilters kun je terugvinden in de moedermelk. Zeker oxybenzone wordt heel gemakkelijk in ons lichaam opgenomen en gedraagt zich vervolgens als oestrogeen. Daarnaast is de kans op een huidallergie heel groot met deze chemische zonnefilters. Ten slotte zijn deze stoffen ook schadelijk voor onze planeet: neem je plons in het water, dan laat je steeds een restje zonnebrand achter in de zee, waarmee het koraal wordt aangetast. 

Andere ingrediënten om op te letten

Naast chemische zonnefilters zijn er andere ingrediënten waar je op kan letten. De herkenbare geur van zonnebrand is voor veel mensen alleen al een reden om te smeren. Deze toegevoegde parfums (synthetisch of natuurlijk) combineren echter niet zo goed met de zon. Het kan zorgen voor zonneallergie of pigmentvlekken. Gebruik dus een parfumvrije crème.

Daarnaast heeft je huid juist in de zon extra voeding en hydratatie nodig. Daarom wil je ver weg blijven van alcohol in je crème. Alcohol droogt je huid namelijk uit en draagt dus bij aan een sneller ouder wordende huid. Maar niet alle alcohol in huidverzorging is slecht voor je huid. 

Natuurlijke minerale zonnebrand

Je kan natuurlijk ook kiezen voor een natuurlijke zonnebrand met een minerale zonnefilter in plaats van een chemische zonnefilter. Een natuurlijke zonnebrand bevat geen synthetische stoffen. Er komen dus geen giftige stoffen in je lichaam die mogelijk zorgen voor een hormoonverstoring. Daarnaast werkt natuurlijke zonnebrand zo, dat je na het smeren direct beschermd bent (geen half uur wachten dus). Het legt namelijk een beschermend laagje op de huid die UV-straling van de zon reflecteert. Er bestaat natuurlijk een kwaliteitsverschil onder de verschillende soorten natuurlijke zonnebrand, maar de zonnebrand op mineraalbasis worden over het algemeen goed beoordeeld.

We willen natuurlijk niet opscheppen maar de zonnebrand van SMPL smeert lekker, is 100% natuurlijk en helemaal veilig. Ook is de kans op zonneallergie beperkt en verzorgt het je huid ook nog eens goed door de mango boter. Ook te gebruiken als beschermende dagcrème dus!

Wil je meer weten over minerale zonnefilters? Klik dan hier!

Benieuwd naar onze prijswinnende SMPL 100 % natuurlijke zonnebrand? Klik dan hier!

Terug naar blog