Minerale olie schadelijk voor je huid?

Minerale olie schadelijk voor je huid?

Minerale olie is steeds meer in opspraak. De vraag die steeds vaker wordt gesteld: is minerale olie schadelijk voor je huid? Minerale olie is bijna in ieder regulier huidverzorginsproduct terug te vinden. Let op deze benamingen op de ingrediëntenlijst: Liquid paraffin, liquid petrolatum, parafin oil, paraffinum liquidum, petrolatum liquid, petroleum oil, white mineral oil en white oil.

Wat doet minerale olie?

Minerale olie legt een laagje over je huid, die zijdezacht aanvoelt. Het sluit de huid af van de buitenwereld en voorkomt dat de huid vocht verliest. Minerale olie wordt vrijwel niet in de huid opgenomen en zorgt ervoor dat ook andere stoffen niet in de huid worden opgenomen. Doordat minerale olie de huid zo goed beschermt en daar een laag overheen legt, kan het vocht in de huid moeilijker verdampen en zal een droge huid snel opknappen en droogtelijntjes verdwijnen. Ook schrijven sommige dermatologen crème met minerale olie voor aan mensen met eczeem. Klinkt ideaal toch? 

Minerale olie schadelijk?

Minerale olie kan van grote invloed zijn op de cel processen van de huid en maakt de huid lui en afhankelijk. Door het smeren van minerale oliën stagneert de aanmaak van huideigen vetten en talg. De conditie van de huid gaat achteruit en reageert steeds gevoeliger. Je droge huid help je dus niet en maak je geheel afhankelijk van de vette minerale olie. Dit heet ook wel een paraffineverslaving. Je ziet dit vaak terug bij het gebruik van de reguliere lippenbalsem. Even voelt het heerlijk en daarna schreeuwen je lippen weer om meer. Bij SMPL blijven we ook liever van minerale olie af omdat het afkomstig is van aardolie. Aardolie is een fossiele eindige grondstof dus wat ons betreft geen duurzame optie. 

Geen werkstoffen in minerale olie

Het enige wat minerale oliën kunnen is vocht vasthouden in de huid. Er zitten geen belangrijke werkstoffen in zoals bijvoorbeeld antioxidanten, verzorgende of kalmerende stoffen. Deze stoffen moeten in je huid worden opgenomen om je huid zo te kunnen verzorgen en verbeteren. Minerale olie zorgt er juist voor dat er geen andere stoffen in de huid wordt opgenomen. Je mist dus een essentieel deel van je huidverzorging.

Als je toch niet van producten met minerale oliën af kan blijven, kun je het beste je huid eerst verzorgen met goede werkzame ingrediënten en vervolgens 'afsluiten' met een crème met minerale olie.  

Waar moet je op letten?

Hier is ie weer: Let op de ingrediëntenlijst! Lippenbalsems hebben vaak als hoofdbestanddeel minerale oliën en ook in diverse body butters en gezichtscrèmes kom je het vaak tegen. 

Kies beter 

Er zijn steeds meer mensen die liever voor plantaardige oliën en huidverzorging zonder minerale oliën kiezen. Wij hebben met de SMPL producten ook bewust gekozen om ver weg te blijven van minerale oliën. Af en toe Vaseline gebruiken bij een beschadigde huid kan natuurlijk geen kwaad maar in je dagelijkse verzorging is minerale olie schadelijk genoeg om een andere keuze te maken. Kies bijvoorbeeld voor onze Multi Balm, die de huid voedt en herstelt, en tegelijkertijd een mooie glans geeft. 

Ben je wel bewust dat je huid van een paraffine verslaving een maand moet afkicken.

Heb je last van eczeem? Lees er hier meer over. 

Terug naar blog